În mare, în timpul somnului spunem lucruri mai negative decât o facem atunci când suntem treji, scrie Live Science.
Pentru a studia vorbitul din timpul somnului, cercetătorii au înregistrat aproape 900 de cazuri de la 230 de adulţi pe parcursul unei nopţi sau a două nopţi consecutive, în condiţii de laborator.
Aceste episoade au fost clasificate în funcţie de prolixitate, tăcere, ton, politeţe şi limbaj abuziv.
Cercetătorii au aflat că 59% dintre zgomote erau nonverbale sau neinteligibile, precum râsul sau şoptitul.
Dintre cele care au fost inteligibile, un număr surprinzător de mare de situaţii au inclus cuvinte şi tonuri agresive: 22% aveau limbaj licenţios, iar 24% aveau un conţinut negativ. Aproape 10% conţinea cuvântul „nu” într-o anumită formă. Ca o comparaţie, cuvântul „nu” apare în vorbirea curentă din timpul zilei în doar 2,5% din cazuri.
Cercetătorii vin cu o teorie care să explice această negativitate, numită Threat Simulation Theory, care presupune că visele sunt o simulare care „antrenează” creierul pentru ameninţările care pot avea loc în timpul stării de veghe, oferind indicii cu privire la scopul evolutiv al somnului.
Desigur, studiul a fost efectuat cu participanţi francezi, iar nuanţele pot diferi de naţionalitate.
De asemenea, în afară de conţinutul mai mare de negativitate şi trivialităţi, discursul era normal, formulat corect gramatical şi respecta tiparele cu privire la pauzele dintre cuvinte şi numărul acestora, sugerând că în timpul somnului funcţionează acelaşi sistem neuronal şi susţinând ideea că sistemul nervos este foarte activ în timpul etapelor de somn.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce unii oameni vorbesc în somn?
Adormi greu când ţi-e cald? Iată câteva sfaturi pentru un somn liniştit în perioada caniculei
Ce nu ar trebui să faceţi niciodată înainte de a merge la somn